Представяне на проект SEnDIng SSA

Науката за данните (Data Science - DS) и Интернет на нещата (Internet of Things - IoT) са сред технологиите, признати за едни от основните двигатели на промяната по отношение повишаване качеството на уменията и компетентностите на ИТ специалистите.

Прогнозираното несъответствие в уменията, успоредно с ускорената и непрекъсната еволюция на DS и IoT технологиите, както и широкото им приложение в голяма част от икономическите сектори, поставят все по-високи изисквания към квалификацията на съответните професионални профили, както и към необходимостта от постоянното й надграждане.

Проектът SEnDIng  - „Sector Skills Alliance for the design and delivery of innovative VET programmes to Data Science and Internet of Things professionals“ (Секторен алианс за разработване и предоставяне на иновативни програми за професионално образование и обучение на специалисти в областите Науката за данните и Интернет на нещата) има за цел да се справи с установените несъответствия в квалификацията на посочените специалисти и да предостави знания, умения и компетентности, които да отговарят на потребностите на пазара на труда.

За постигането на тази цел, в рамките на проекта, ще бъдат разработени и проведени две резултатно ориентирани модулни програми за професионално образование и обучение (в областта на DS и IoT), като ще се използват иновативни методологии за преподаване и обучение. Всяка една от програмите ще се структурира в съответствие с модела на смесено обучение и ще включва компонент за практическо обучение на работното място. В допълнение, предстои изготвянето на обща референтна схема на компетентностите, уменията, знанията и нивата на професионална квалификация на DS и IoT специалистите, която да съответства на Европейските класификационни рамки (eCF класификационна рамка и Европейска класификация на уменията/компетентностите, квалификациите и професиите - ESCO). По проекта ще бъде разработен и сертификационен механизъм, отговарящ на изискванията на ECVET (Европейска система за трансфер на кредити в професионалното образование и обучение ), посредством който ще се гарантира приложимостта и признаването на постигнатите резултати и в другите европейски държави.  

Проект SEnDIng обединява дванадесет партньора от Гърция, България, Кипър и Ирландия с различен профил, експертиза и култура (висши училища, центрове за професионално образование и обучение, ИТ асоциации, малки и средни предприятия (МСП) и сертифицираща организация), които споделят общата визия да осигурят висококвалифицирани специалисти в областта на DS и IoT за европейския пазар на труда.

Целеви групи по проекта:

  • ИТ специалисти и асоциации;
  • Центрове за професионално образование и обучение;
  • Сертифициращи организации;
  • Висши училища (университети);
  • Компании и МСП;
  • Институции, разработващи политики.

SEnDIng е тригодишен проект, координиран от Университета в Патра, Гърция и съфинансиран по Програма „Еразъм+“ на Европейския съюз. Проектът стартира на 1 декември 2017 г. и ще приключи на 30 ноември 2020 г.