Το έργο DTAM

Το έργο με τίτλο «Digital Transformation in Advanced Manufacturing: An Integral Training Curriculum for EU technicians to deploy and manage digital tools in Smart Manufacturing» ή DTAM εν συντομία, αποτελεί ένα τριετές έργο στο πλαίσιο των Τομεακών Συμμαχιών Δεξιοτήτων στην συνεχιζόμενη Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+.

Το έργο DTAM ανταποκρίνεται στην ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για την αναβάθμιση και τον επαναπροσδιορισμό των δεξιοτήτων σε εργαζόμενους τεχνικούς και σπουδαστές στην ΕΕ για τη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους σε μια ταχέως εξελισσόμενη αγορά εργασίας, όπως για παράδειγμα στην Προηγμένη Βιομηχανία (Advanced Manufacturing). Το έργο DTAM θα αντιμετωπίσει εν δυνάμει και άλλες ανάγκες στον χώρο της εργασίας που έχουν γίνει ακόμη πιο εμφανείς λόγω των εξελίξεων από την πανδημία COVID-19. Μεταξύ αυτών των αναγκών είναι οι: (1) αναντιστοιχίες ψηφιακών και τεχνικών δεξιοτήτων στη ζήτηση και την προσφορά εργασίας, (2) η ζήτηση για εργαζόμενους στην βιομηχανία που είναι ειδικευμένοι σε συγκεκριμένους τομείς, (3) η έλλειψη αναγνωρισμένων προγραμμάτων ΕΕΚ σχετικά με την θεματική του έργου και η πρακτική κατάρτιση σε εργαστήρια του Διαδικτύου των Πραγμάτων ή η εκπαίδευση σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, (4) η ανάγκη για επικαιροποιημένη εκπαίδευση σε ενήλικες εργαζόμενους με χαμηλή ή ελλιπή εξειδίκευση που βρίσκονται σε δυσχερή εργασιακή θέση λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων.

Ως εκ τούτου, το έργο DTAM θα διαμορφώσει ένα νέο πρόγραμμα σπουδών στον ψηφιακό μετασχηματισμό προσανατολισμένο στην ποιοτική εκπαίδευση τεχνικών, μέσου ή/και υψηλού επιπέδου, σε κρίσιμες τεχνολογίες που βρίσκουν εφαρμογή στην Προηγμένη Βιομηχανία. Το νέο πρόγραμμα σπουδών θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός εργατικού δυναμικού ικανού να κατανοήσει, εγκαταστήσει, διαμορφώσει, παρακολουθήσει, αναλύσει, να μεταφέρει δεδομένα και να διατηρήσει ψηφιακά συστήματα σε προηγμένα κατασκευαστικά / βιομηχανικά περιβάλλοντα, ώστε να καλύψει ένα κρίσιμο κενό δεξιοτήτων στο πλαίσιο του EU Industry 4.0 και παράλληλα να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις στις Περιφερειακές Στρατηγικές Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3s) των εταίρων του έργου.

Το έργο DTAM θα επιτύχει τους στόχους του μέσω των ακόλουθων βασικών δραστηριοτήτων:

  • Μεθοδολογία διδασκαλίας και εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του DTAM. Η κοινοπραξία του έργου στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού θα δημιουργήσει έναν Κατάλογο Δεξιοτήτων Ψηφιακού Μετασχηματισμού, μια μεθοδολογία κατάρτισης και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου ενός εξειδικευμένου εγχειριδίου Εκπαιδευτή.
  • Προετοιμασία του εκπαιδευτικού προγράμματος DTAM. Στην συγκεκριμένη βασική δραστηριότητα του έργου, το εκπαιδευτικό υλικό θα αναπτυχθεί συμπληρωματικά με μια κατάλληλα διαμορφωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα μάθησης καθώς και ένα εργαλείο για την αυτοαξιολόγηση των ψηφιακών και των διαπροσωπικών δεξιοτήτων. Ενδεικτικές θεματικές ενότητες που θα περιλαμβάνονται: ψηφιακές δεξιότητες, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, διαπροσωπικές δεξιότητες, τεχνολογίες νέφους, τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση και μεγάλα δεδομένα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο σε έξι (6) εθνικές γλώσσες: Αγγλικά, Ισπανικά, Ολλανδικά, Ιταλικά, Ελληνικά και Βουλγαρικά.
  • Δημιουργία ενός DTAM κόμβου για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Η ιδέα πίσω από αυτήν τη δραστηριότητα βασίζεται στην ανάγκη ύπαρξης ενός κέντρου βιώσιμης συνεργασίας για ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών και εκπαιδευτών, επιχειρηματιών και επαγγελματιών που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες στον τομέα του Διαδικτύου των Πραγμάτων, εκπροσώπους από ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς καθώς και τελικούς χρήστες. Η δημιουργία του συγκεκριμένου DTAM κόμβου για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, θα επιτρέψει την πρόσβαση σε εκπαιδευτικό περιεχόμενο και υλικό για ενδιαφερόμενους σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο.
  • Πιλοτική Δράση. Πριν από την επίσημη παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος DTAM, θα διεξαχθεί μια πιλοτική δράση για την αξιολόγηση της προτεινόμενης μεθοδολογίας εκπαίδευσης, του εκπαιδευτικού προγράμματος και του εκπαιδευτικού υλικού./li>

Συντονιστής του έργου DTAM είναι ο οργανισμός POLITEKNIKA IKASTEGIA TXORIERRI S.COOP (Ισπανία) που συνεργάζεται με συνολικά δέκα (10) εταίρους από πέντε (5) ευρωπαϊκές χώρες και τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών (Ελλάδα).

Σας προσκαλούμε να λάβετε μέρος στο έργο και να ενημερωθείτε για τις δραστηριότητές του εγγραφόμενοι στο επίσημο ενημερωτικό δελτίο του έργου DTAM εδώ.

Για κάθε διευκρίνιση σχετικά με το έργο DTAM, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη τη Δρ. Μαρία Ρήγκου και τον Δρ. Βασίλειο Γκάμα.