Заключителна конференция по Проект SEnDIng

The Final Conference of the SEnDIng project took place online on Saturday 21 November 2020, at 09.00 am EET.

Сесия 1 – Откриване (основни говорители): проф. Cleo Sgouropoulou (Standardization Expert, Hellenic Organization for Standardization) обсъди Рамките на компетентностите и стандартите за професионално развитие в ИТ сферата. Д-р Luis Fernández-Sanz (CEPIS Board member) представи организацията, както и изнесе лекция на тема: „ИТ професионализмът в областта на Интернет на нещата (IoT) и Науката за данните (DS)“. Г-н Доброслав Димитров (Член на Управителния съвет на Българската работодателска асоциация „Иновативни технологии“ (БРАИТ) и Председател на Българската асоциация на софтуерните компании - БАСКОМ) сподели своята визия за работните места на бъдещето, както и за необходимите умения на служителите. Г-н Sebastiano Toffaletti (Secretary General of The European DIGITAL SME Alliance) направи кратко представяне на Алианса и говори за важността на уменията в областта на IoT и DS за МСП.

Сесия 2 – Проектът SenDIng: : Д-р Maria Rigou (University of Patras) представи проекта SEnDIng, както и резултатите от него. Г-н Павел Върбанов и г-н Ивайло Георгиев (Европейски софтуерен институт - Център Източна Европа ЕSI-CEE) разясниха дизайна на резултатно-ориентирани програми за професионално образование и обучение в сферата на IoT и DS, разработени по проекта.

Сесия 3 – Проекти за развитие на уменията в областта на IoT и DS, финансирани по Програма Eramsus+ на ЕК:: Г-н Riccardo Paci (Loccioni) представи опита на Проект Da.Re. при свързването на образователните и бизнес потребностите. Проф. Giorgio Saio (Geographical Information Systems International Group) разказа за Проект EO4GEO и неговата иновативна стратегия за развитие на умения и изграждане на капацитет в областта на космическия геоинформационен сектор, в подкрепа на потребителите на Програмата „Коперник“.

Сесия 4 – Специална сесия “Образование и професионално обучение по IoT и DS @ the 24th Pan-Hellenic Conference on Informatics (PCI 2020)

Презентациите от Финалната конференция са публикувани на http://sending-project.eu/index.php/en/final-conference