Европейски подход към микроквалификациите

През пролетта на 2020 г. Европейската комисия създаде консултативна група с експерти в областта на висшето образование от различни европейски държави, за да предложи обща дефиниция и препоръки за европейски подход към разработването и прилагането на микроквалификациите в Европа.

Микроквалификациите са доказателство за резултати от обучение, придобити след кратък, прозрачно оценен учебен курс. Микроквалификациите се присъждат след приключване на кратки отделни курсове (или модули), провеждани на място или онлайн (или в смесен формат).

Групата бе съставена от специалисти от национални органи, агенции за осигуряване на качеството, висши училища и други заинтересовани страни от областта на висшето образование. Експертната група проведе три виртуални заседания между 26 май и 17 септември 2020 г. и предложи общо европейско определение, общи характеристики и пътна карта за действие. В посочената пътна карта са представени предложенията на групата за дейности и срокове на европейско и национално равнище, необходими за разработване и прилагане на европейски подход към микроквалификациите. Предложените дейности са съсредоточени предимно в областта на висшето образование, съгласно мандата на групата, но засягат и по-общи елементи от интерес за други области на образованието и обучението.

Допълнителна информация може да получите тук.