Целеви учебни резултати в областта на DS и IoT по отношение на знания, умения и компетентности

Европейски софтуерен институт - Център Източна Европа разработи първата версия на целевите учебни резултатите на двата професионални профила по проекта (DS и IoT), дефинирани по отношение на знания, умения и компетентности. Те са отправната точка за планиране и изготвяне на учебни планове и учебни програми за ИТ специалисти, които възнамеряват да надградят своите компетентности в областта на DS и IoT.

Целевите учебни резултати бяха изготвени на база проучване на съществуващите разработки, учебни планове, програми и курсове в областта на DS и IoT. Впоследствие, предложенията бяха  обсъдени с партньорите по проекта и с ключовите експерти в съответните направления, като накрая бяха валидирани посредством онлайн проучване, в което взеха участие 43 представители на целевите групи. Изброените дотук дейности и резултати дават основание да се счита, че целевите учебни резултати отразяват текущите тенденции в областта на DS и IoT и отговарят на потребностите на индустрията.

Навременното дефиниране на целевите учебни резултати е много важна първа стъпка към успешното изпълнение на проект SEnDIng. Въз основа на тях, екипът по проекта ще разработи референтен модел на уменията, електронните компетентности и квалификационни нужди, както и учебни планове и програми за професионално образование и обучение в областта на DS и IoT. Вярваме, че с тази първа стъпка се движим в правилната посока и ще постигнем целта си да  разработим висококачествена програма за професионално образование и обучение, която ще бъде тествана пилотно в рамките на проекта и ще намери впоследствие своето приложение и в други европейски държави.

За допълнителна информация: Документ 2.1 ЦЕЛЕВИ УЧЕБНИ РЕЗУЛТАТИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЗНАНИЯ, УМЕНИЯ И КОМПЕТЕНТНОСТИ, публикуван на интернет страницата на проекта.